2021.

Jobb agyféltekés-klasszikus rajz-festő 

 TÁBOR GYERMEKEKNEK

2021.október 25-29

reggel 07:45-16:15-ig 

Ha gyermeked szeret rajzolni, festeni, akkor itt a helye a jobb agyféltekés-klasszikus, rajz-festő táborban.

Meglátod csodákra lesz képes :-)

Szőlő: Grafit rajz. 9 éves Rozina alkotása
Szőlő: Grafit rajz. 9 éves Rozina alkotása
Szőlő: Grafit rajz. 9 éves Hanga alkotása
Szőlő: Grafit rajz. 9 éves Hanga alkotása

A gyermekek rajzkészsége általában nem éri el a saját maguktól elvárt eredményeket, így a rajzolás nem a kedvencük. Sok esetben hallom úgy felnőttektől mint gyermekektől, hogy nem-e lehetne csak festeni? Erre azt szoktam válaszolni: “Ha nincs rajz akkor nincs mit kifesteni”

Sok gyermek de felnőtt is, szereti a vizuális művészetet mégsem szeretnek rajzolni.


 Nézzük meg miért?


Erre a válaszra vissza kell utaznunk a gyermekkorunkban. Körülbelül másfélévesen kezd a gyermek nyomot hagyni a papíron. Az egyik alapvető firkáló mozdulat a kör alak, majd ezek az ákombákomok hamar kezdenek alakot ölteni, rábiggyeszt két jelet a szemnek, rámutat a rajzra, és azt mondja, " anyuci " vagy " apuci " vagy " én vagyok " vagy bármi más. Ez a szimmetrikus kör alakú forma az az alapforma, mely kis változtatásokkal bármi is lehet. 


Három és féléves kor táján a gyermekek művészetének képi világa bonyolultabb lesz. A fejhez már test is tartozik. Kicsit később, úgy négy évesen már lelkesen ügyelnek a részletekre is. A gyermekek által rajzolt alakok bár hasonlítanak egymásra, mégis mindegyik gyermek kidolgoz egy kedvenc alakot. A gyermek ezt a kedvenc témát ismétli és finomítja majd a sokszori ismétlés révén beágyazódik a memóriába.


 5-6 évesen kifejlesztik azokat a szimbólumokat, amelyek a tájképrajzoláshoz szükségesek. Ezek a szimbólumok is beágyazódnak a memóriában az ismétlések által.


 9-10 éves korban kezdődik az összetett szakasz. A gyermekek minél több részletek rajzolására törekszenek, azt remélve, hogy így valósághűbb lesz a rajzuk.


10-11 éves korban következik a realisztikus szakasz. Ekkor éli virágkorát a gyermekek realizmus iránti érdeklődése. Itt van az amikor a gyermekek elbizonytalanodnak ha a rajzuk nem sikerül jól, vagy is nem lesz élethű. A tanáraikhoz fordulnak segítségért. A tanár azt mondja sok esetben erre, " Alaposabban meg kell nézned ", ez a tanács azomban nem segít, mert a gyermek nem tudja mit kell megnézni alaposabban.Mi az akadálya annak, hogy valaki jobban meg tudja figyelni a dolgokat?

A bal agyféltekének nincs türelme a részletes megfigyeléshez így aztán ez történik: "Megmondtam, ez egy szék. Ennyit elég tudni. Ne vesződj a nézéssel, mert van rá egy kész szimbólum a számodra. Itt van: adj hozzá tetszés szerint egy-két részletet, de ne bíbelődj a nézegetéssel."

Forrás: Betty Edwards jobb agyféltekés rajzolás 


Mi a kiút ebből?

Szerencsére több megoldás, módszer is létezik.

Az egyik módszer a Betty Edwards által kidolgozott Jobb agyféltekés rajzolás. Kulcsfontossága abban rejlik, hogy az agyat olyan feladatokkal kell ellátni melyet a bal agyfélteke nem tud vagy nem akar megoldani. Az ilyen feladatok többszöri megoldása eredményeként a bal agyfélteke átadja az irányítást a jobb agyféltekének. A jobb agyfélteke felelős a vizuális információfeldolgozásért. Ebben az állapotban nem foglalkozunk az idő múlásával, nem törődünk azzal, hogy szavakat használjunk, érdekesnek találjuk amit csinálunk, figyelmesen és intenzíven koncentrálunk, tele vagyunk energiával, önbizalmat érzünk, nem szavakban gondolkodunk hanem képekben.

Ezzel a módszerrel tudjuk megtanulni hatékonyan, hogyan is kell megfigyelni a körülöttünk lévő világot ahhoz, hogy papírra tudjuk rögzíteni. A megfigyelés a korrekt látásmód az alapja a rajzolásnak. Ez viszont önmagában nem elég ahhoz, hogy ne csak másolni tudjuk jól. Itt jön szóba egy másik módszer mely valójában ehhez a módszerhez nagyon jól kapcsolódik. A klasszikus vizuális művészetek elsajátítása.


Miről van szó?

Ahhoz, hogy bármit másolás nélkül le tudjunk rajzolni, szükségünk van a perspektívára és a művészeti anatómiára. 

perspektíva
perspektíva
egyszerű anatómia
egyszerű anatómia

Ezzel a három dologgal bármit meg lehet rajzolni

1, Megfigyelő képesség J mód

2, Perspektíva

3, művészeti anatómia


Ahhoz, hogy valóban élethű legyen a rajzunk még kell valami

4, Fény-árnyék ismerete.

Ha festészetről beszélünk akkor ismernünk kell a

5, Színelméletet is.

Ez az 5 ismeret birtokában bárki meg tud tanulni rajzolni. Nem szükséges hozzá a sokak által gondolt különös tehetség. Egy dolog viszont nagyon fontos, és kell hozzá, mégpedig az, hogy akarjál megtanulni...

A HollerArt módszertan magába foglalja a jobb agyféltekés rajzolás és a klasszukus vizuális művészetek ismereteit.


MIT FOG MEGTANULNI GYERMEKED A TÁBORBAN:

Rajztechnika alap fogalma

Rajzeszközök ismerete

Árnyékolási eszközök ismerete

Egyéb eszközök ismerete a rajzban

Az arányos rajzolás módja

Fény-árnyék-perspektíva tanulmányozása

Hordozó anyagok fajtáinak ismerete és előkészítése a rajzban

Centrális perspektíva

Különböző festési technikák ismeretének alapjai

A különböző technikákban használatos festékek előkészítése és keverési arányok

Színelmélet

Különböző ecsetek ismerete és használata a festészetben

Egyéb eszközök használata a festészetben

A különböző festési technikákhoz használt hordozóanyagok ismerete és előkészítése

Kockológia

Csendélet skicc valós téma összeállításról

MIBEN SEGÍT GYERMEKEDNEK ez a tanfolyam?

- Sikerélményre tesz szert

- Új rajzolási és festési technikákat tanul

- Nő az önbizalma

- Javul a koncentráció és a megfigyelő képessége.


Mit hozzon gyermeked a táborba?

Kényelmes öltözéket amit nem sajnál a szülő ha festékes lesz, poharat, élelmet, evőeszközöket ( a stúdió jól felszerelt konyhával rendelkezik, így a hozott ebédet, gyümölcsöt,  megfelelően tudjuk tárolni és a mikróban ha szükséges melegíteni ). 

Mennyibe kerül a tábor?

A tábor 5 napos napközis: 8:00-16:00-ig ( szükség esetén van lehetőség előbb jönni 15-20 perccel és ha szükséges később jönni a gyermekért).

Ár: 19.000,-Ft/hét

Mit biztosít a stúdió a táborban?

Az oktatáshoz szükséges rajz-festő eszközöket ( nem lehet őket hazavinni a saját készítésű művészi alkotásokon kívül). A kéz higéniához kézmosószappan, kézfertőtlenítő, a napi folyadékfogyasztáshoz víz, tea, a szabadidő eltöltéshez, csoportos játékokhoz eszközöket. 

Hány éves kortól lehet jönni a táborban?

A táborban 9-14 éves gyermekek vehetnek részt. 

Minimális-maximális létszám: 4-6 fő. Ha egy csoportban nem jön össze a 4 fő akkor úgy van lehetőség megtartani a tábort ha a résztvevők, létszámtól függetlenül elosztják egymás között a tábor költségét. 

Ez mit jelent?

Vegyünk egy példát. 1 résztvevő tábor költsége 19.000,-Ft. Ha megvan a minimális létszám a 4 fő, ennek költsége összeségében 76.000,-Ft. Tételezzük fel, hogy csak 3 jelentkező van. Ha nincs lehetőség beszervezni még egy gyermeket, hogy meglegyen a minimális létszám, akkor arra van lehetőség, hogy a résztvevők elosszák egymás között a 76.000,-Ft-ot. Így 25.330,-Ft-ba kerülne 1 résztvevőnek a tábor. Ennek hiányában a tábor elmarad. Ez a lehetőség a 2 létszámnál is alkalmazható. Sőt ha valaki azt szeretné, hogy gyermeke egyedül legyen az is kivitelezhető ha egyedül állja a tábor költségét, vagy is a 76.000,-Ft-ot.   

Hogyan lehet jelentkezni a táborban?

A sárga mezőben található FOGLALÁS-ra kattintva megjelenik a foglalási űrlap, kitöltésével lehet jelentkezni. Ez még nem végleges.     10.000,-Ft előleg befizetésével válik véglegessé a foglalás, melyre 24 óra áll a rendelkezésre a foglalási időponttol számítva.  Az előleg befizetése megtörténhet átutalással vagy készpénzben előre egyeztetett időpontban a HollerArt stúdióban.  A tábor kezdési napján lesz aktuális a második részlet, ( 9.000,-ft) megfizetése. Fizetheted készpénzben vagy átutalással.  A szolgáltatás első napján  külön számlát kapsz az előleg befizetéséről és külön számlát a második rész megfizetéséről. 

Átutalásos fizetéshez szükséges bank számlaszám: 107005296993972751100005                                                                                                        A megjegyzés rovatban ezt szükséges beírni: “2021. Őszi tábor”  A táborban résztvevő neve, tábor dátuma. 

Mi történik ha nincs meg a 4 fős létszám?

A jelentkezők között el lehet osztani a 76.000,-Ft össz tábor költségét, vagy a befizetett előleg költségét ( 10.000,-ft-ot) levásárólhatod a HollerArt álltal nyújtott bármely szolgáltatásra, festményekre, rajz-festőeszközökre, vagy vissza is igényelheted… 

Mi történik ha betegség vagy egyéb más okból kifolyólag ( mely nem a HollerArt stúdió hibájából ered) nem tud a gyermeked részt venni a táborban?  

2 lehetőséget tud felajánlani a HollerArt stúdió erre az esetre:

1, A befizetett előleg összegét fel lehet használni a délutáni tanfolyamokra.

2, A befizetett előleg teljes összegét le lehet vásárolni hobby vagy művész kellékekre. 

Mi történik ha a HollerArt stúdió hibájából hiúsul meg a tábor? 

A 10.000,-Ft előleg visszafizetésre kerül, feltéve ha a befizető nem dönt másként,  pl. szeretne élni a fentebb felsorolt 2 lehetőségek valamelyikével. 


 


A gyerkőcök alkotásai